NortH2 is misschien wel het meest ambitieuze wind-tot-waterstofproject in Europa. Gezamenlijk doel is grootschalige productie van groene waterstof met behulp van wind op zee.

Grootschalige productie van groene waterstof

In 2030 wil NortH2 4 gigawatt groene waterstof produceren. Hiermee geven we invulling aan de doelstellingen van het Nederlandse Klimaatakkoord. Maar de ambitie reikt verder. NortH2 wil doorgroeien naar meer dan 10 gigawatt rond 2040. De groene waterstofproductie, in eerste instantie in de Eemshaven en later mogelijk ook op zee, zal tegen die tijd zo’n 1.000.000 ton per jaar zijn. Dat scheelt een uitstoot van acht tot tien megaton CO₂ per jaar. Het consortium, bestaande uit Gasunie, Groningen Seaports, Shell Nederland, het Noorse Equinor en het Duitse RWE, heeft de steun van de provincie Groningen en sluit andere serieuze partners niet uit.

Bekijk de video

NortH2 kan Noordwest Europa met grote sprongen naar netto nul CO₂ uitstoot helpen in 2050. Hoe we dat willen doen? Bekijk de video.

Recente publicaties

14 oktober 2021
Na anderhalf jaar vooral digitaal vergaderen, ging het NortH2 Project Leadership Team eindelijk weer eens live op fieldtrip.
6 juli 2021
De Nederlandse staatssecretaris van EZK heeft vorige week haar plannen voor een waterstofinfrastructuur bekendgemaakt. Gasunie zal de ontwikkeling van het transportnet voor waterstof op zich nemen. Uiteraard is dit ook
5 juli 2021
“Het moet er om gaan de CO₂ terug te dringen, niet om een bepaalde techniek te promoten!”
28 juni 2021
Naarmate windturbines verder op zee worden geplaatst, wordt waterstofproductie dicht bij de bron aantrekkelijker. Alle opgewekte energie moet immers ook naar land getransporteerd worden.

Alle items bekijken

Nederlands