HomeGroene waterstofketenOpslag en transport

Opslag en transport

NortH2 heeft de ambitie om grote hoeveelheden groene waterstof te produceren en op te slaan. Maar hoe vervoeren we waterstof van de plek van productie naar de eindverbruiker? Er zijn verschillende methodes om dat te doen. Wat het meest efficiënt is, hangt af van de hoeveelheden waterstof, van de afstand en van specifieke opslagmogelijkheden.

Bij kleine hoeveelheden waterstof is transport onder druk in cilinders een logische keuze. Vervoerd in gascilinders of in opleggers die bestaan uit hogedrukwaterstoftanks, de zogenoemde tubetrailers. Maar bij volumes zoals die van NortH2 schiet wegtransport tekort. Daar zijn stevige pijpleidingen noodzakelijk. Gasunie heeft van de Nederlandse overheid de opdracht gekregen om het waterstoftransportnetwerk, de backbone en de kleinere leidingen aan te leggen, waarbij het noorden van Nederland in de eerste fase van de ontwikkeling wordt meegenomen.

Lege cavernes

Naast het verbinden van aanbod- en afnemerslocaties is het van belang dat vraag en aanbod van waterstof ook in tijd worden verbonden, zodat de afnemers op elk gewenst moment waterstof kunnen gebruiken. Dat vereist efficiënte opslag, als onmisbaar onderdeel van een efficiënte en betrouwbare infrastructuur. In Zuidwending wil Gasunie hiervoor lege zoutcavernes geschikt maken. In Noord-Nederland is een aanzienlijke zoutlaag aanwezig en worden de cavernes nu al gebruikt voor de opslag van aardgas.

22 december 2022
NortH2 rondt de studiefase af Toen NortH2 in 2020 van start ging, was grootschalige groene waterstof nog onontgonnen terrein. Gasunie en Shell realiseerden zich dat groene waterstof op grote schaal […]
31 maart 2022
Vanuit haar One Planet-strategie heeft energiebedrijf Eneco besloten als investment partner toe te treden tot NortH2.
11 december 2021
In de kamerbrief van 10 december over marktontwikkeling en marktordening waterstof wordt duidelijkheid geschapen voor de snel ontwikkelende waterstofmarkt.
14 oktober 2021
Na anderhalf jaar vooral digitaal vergaderen, ging het NortH2 Project Leadership Team eindelijk weer eens live op fieldtrip.