“Over 30 jaar vervoeren onze netten de groene gassen, warmte en CO2 waar de samenleving om vraagt. Tegen die tijd zal zo’n 30-50% van de energievoorziening nog steeds bestaan uit gasmoleculen, zoals waterstof. Hierin kun je energie goed opslaan en over grote afstanden transporteren. Onze infrastructuur zal uiteindelijk op veel punten gekoppeld zijn aan het elektriciteitsnet. Op elk moment kan dan groene stroom worden omgezet naar gas. En omgekeerd natuurlijk, in het ritme van vraag en aanbod.
Deze omslag is hard nodig, willen Nederland en Duitsland in 2050 klimaatneutraal zijn. En dat willen we! We werken dan ook hard om deze transitie te versnellen en investeren hier stevig in. Betrouwbaarheid, betaalbaarheid en veiligheid blijven daarbij leidend. Als duurzaam netwerkbedrijf willen wij ‘voor de markt uit’ investeren, zodat onze infrastructuur klaar is voor het toekomstige groene energiesysteem.”
“Nederland heeft alles aan boord om voorloper te worden op het gebied van waterstof, mede dankzij onze huidige gasinfrastructuur. Wij dragen daar van harte ons steentje aan bij en zijn al lang uit de startblokken. Zo vindt er in Zeeland al ruim twee jaar waterstoftransport plaats, waarbij ex-aardgasleidingen uiterst betrouwbaar en veilig waterstof transporteren. Ook doen we ervaring op met opslag van waterstofgas in de lege zoutcavernes.
Omschakelen van aardgas naar waterstofgas kan, het kan veilig en het kan relatief snel. Daarom werkt Gasunie aan een nationale waterstof backbone. De backbone sluit de grote industriële clusters aan op waterstof. Zo kunnen grote bedrijven van het aardgas af, besparen we enorme hoeveelheden CO2-emissies en blijven kennis, werkgelegenheid, exportkracht en innovatievermogen behouden. Voor dit net van groene moleculen zet Gasunie bestaande leidingen in die vrijkomen door de dalende aardgasvraag. Een investering van 1,5 miljard euro. Ter vergelijking: het aanleggen van een nieuw, landelijk dekkend waterstofnetwerk met volledig nieuwe pijpleidingen zou zeker 4 maal zoveel kosten. Dat zou kapitaalvernietiging zijn.
De backbone kan er al vanaf 2026 liggen, waarmee Nederland en Noord-Duitsland een Europese hoofdrol kunnen spelen in de internationale waterstofmarkt, net zoals ze dat nu doen voor aardgas.”
[addtoany]